Boeken

De val van de Taira

Momenteel niet op voorraad.

Japans vermaardste samoerai-epos is een veertiende-eeuws verhaal over de strijd tussen twee machtige clans, de Taira en de Minamoto. Dit meesterwerk neemt de lezer mee op een duizelingwekkende rit door de twaalfde eeuw aan de hand van vele onvergetelijke figuren, zoals Taira Kiyomori, de monsterlijke krijgsheer die sterft van razernij en die zo gloeit van de hitte dat druppels water op hem vlamvatten; Yoichi uit Nasu, de meesterlijke boogschutter; en Minamoto Yoshitsune, de onverschrokken veldheer die slag op slag wint, tot hij in ongenade valt bij zijn machtige broer, Yoritomo.

De val van de Taira schildert het portret van een verfijnde adellijke maatschappij die op zijn kop staat en is doordrongen van het boeddhistische besef dat alle aardse banden van voorbijgaande aard zijn. Het heeft in de loop der eeuwen enorme invloed uitgeoefend op de Japanse kunsten – zowel de traditionele als de populaire – en op het zelfbeeld van de Japanners.

De val van de Taira werd in 1371 gedicteerd door Akashi Kakuïchi, die afkomstig was uit een lange reeks van blinde barden die gespecialiseerd waren in de voordracht van het werk.

  • Auteur: Anoniem
  • Vertaler: Jos Vos

 

 

€ 45,00