Overige

Kokeshi Yamagata L

Prefectuur: Miyagi

Oorsprong:

Uniek aan deze soort van de oorspronkelijke tien traditionele soorten is het feit dat de Yamagata Kokeshi is ontstaan in Sakunami Onsen in de prefectuur Miyagi en geproduceerd door de familie Kobayashi. De familie Kobayashi verhuisde later naar de stad Yamagata in de gelijknamige prefectuur.

De familie Hiraga bleef echter in Sakunami en bleef dezelfde stijlpop produceren, daarom worden deze Kokeshi op twee verschillende locaties gemaakt. Omdat er twee heel verschillende lichaamsvormen in deze groep zijn, beschouwen veel mensen ze afzonderlijk, maar vanwege de verwarring over wie de eerste van dit type eigenlijk heeft gemaakt, zullen we ze als één familie bespreken.

Beide vormen zijn gemaakt van één stuk hout, en pruim en krabbloemchrysant, (Kiku), bloesems domineren het lichaamsontwerp. De bloemen zijn meestal geschilderd in een zeer gedurfd, gestileerd ontwerp in kleuren rood en donkergroen, en geschilderde of gegroefde banden zullen de boven- en onderkant van de poppen ringen.

De poppen hebben onevenredig grotere hoofden, maar terwijl de Yamagata-pop een zeer slank lichaam heeft, hebben de latere Sakunami-poppen brede bovenlichamen en zeer smalle bases. Beide zien er vrij topzwaar uit, waardoor sommige mensen aannemen dat ze oorspronkelijk veel kleiner waren en ontworpen om handspeelgoed te zijn, in plaats van vrijstaande poppen.

Inderdaad, deze poppen zijn een van de oudere Kokeshi-vormen, omdat ze dateren uit de vroege Meiji-periode (1868-1912). Een ander uniek kenmerk van de Sakunami-poppen is het feit dat ze alleen zijn gemaakt van Mizuki, een zeer bleke, fijnkorrelige variëteit van kornoelje, die groeit in het Yamagata-gebied.

Afmetingen: 45cm

Prijs: 59,90 euro

In redelijke staat! (beetje beschadiging boven op het hoofd en verkleurd)

Wel heel mooi gezichtje!

 

 

 

€ 59,90

€ 0,00